środa, 24 września 2014

Chleb z Marmite

Zaczyn
50 g zakwasu
150 ml cieplej wody
150 mąki razowej

Ciasto
400 ml ciepłej wody
10 g drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki Marmite
Pestki słonecznika, dyni śliwki itp. co kto lubi
300 g mąki razowej

Zaczyn odstawić w ciepłym miejscu na noc
Na drugi dzień dodać drożdże, wode, sól, marmite, ziarna i mąkę.
Przełożyć masę do posmarowanej blaszki.
Jak chleb wyrośnie wstawić do nagrzanego 200 s piekarnika po 15 min zmniejszyc temperaturę do 190 stopni. Piec około 1 godziny.
Jeżeli chleb wypada z blaszki i pukając w spód wydaje pusty dźwięk, znaczy ze jest upieczony

Ja używam mąki ze sklepów Hinduskich, jakość jest naprawdę dobra.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz