piątek, 3 października 2014

Paszteciki z mięsem

Ciasto
0,5 kg mąki
0,5 kostki margaryny
4 żółtka
100 ml śmietany
Sól

Farsz
Około 0,5 kg mięsa w kawałku - co kto lubi
1 cebula
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
Można dodać kapustę albo grzyby

Białko jajka zostawić do posmarowania pasztecików. I jeszcze zostanie trochę by zrobić dzieciakom Bezy. Przy okazji rozgrzanego piekarnika. Albo dodać część do farszu.

Do mąki dodaje margarynę, żółtka, śmietanę, sól i wyrabiam ciasto.
Mozna ciasto schłodzić by się lepiej wałkowało. Ja nigdy nie mam czasu i  zawijam pasztety.
Kawałki mięsa gotuje z warzywami liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Po ostygnięciu miele dodaje rozmoczona jasną bułkę, przesmażona cebulę, posiekany czosnek i przyprawiam do smaku. Wywar wykorzystuje do zupy

Ciasto rozwałkowuje na cienki  placek i wycinamy prostokąty. Nakładam farsz i zawijam. Złączeniem na spod.
Wykładam na blaszce wyłożonej papierem, papier posmarowany olejem. Żeby się fajnie zarumieniły smaruje białkiem.

Piekę okolo 35 - 40 minut w 190℃ trzeba pilnować.

6 komentarzy:

  1. PYCHA -UWIELBIAM;) ZAPRASZAM NA TARTĘ GRZYBOWA Z SEREM FETA ; DO BARSZCZYKU TEZ PASUJE...
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/09/jak-mrozic-grzyby-tarta-z-grzybami.html POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają fantastycznie! :) i do tego jeszcze kubek gorącego czerwonego barszczu, mmmnnn... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak Tarta, dzis będzie tarta z warzywami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis, już sobie zapisałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis.
    Zapraszam do mnie na Enchiladas :-)
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/2016/09/enchiladas-z-miesem-mielonym-i-papryka.html

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń