środa, 8 października 2014

Kartacze

Ziemniaki
Mięso mielone
Cebula
Czosnek
Majeranek
Pieprz
Sól
Ziemniaki i jedną cebulę zetrzeć, następnie porcjami odcisnąć z nich wodę, najlepiej użyć nowej pieluchy tetrowej. Wodę z ziemniaków odcisnąć do miski i odstawić na chwilę aż na dnie osiądzie krochmal. Następnie wylać wodę a krochmal dodać do ciasta. Ciasto posolić.
  Mięso wymieszać z przesmażona cebulą, dodać czosnek, przyprawy oraz jednego tartego ziemniaka, żeby kulki Mięsa nie były twarde.
Z ciasta lepić duże jajowate pyzy z mięsem w środku. Wrzucać na posolona wrząca wodę. Gotować około 40 min. Najlepiej wyjąć jednego i sprawdzić.
Podawać polane cebula z boczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz