środa, 16 maja 2012

Bakłażan faszerowany mięsem

Bakłażany przed upieczeniem
    bakłażany
    ryż
    mięso mielone
    pomidory krojone z puszki
    1 cebula
    białko jajka
    ser żółty do posypania
    sól
    pieprz



                                          
Bakłażan w sosie


















Bakłażana kroje na pół. Wydrążam miąższ, sole i odkładam rozkrojoną częścią do dołu by puścił sok. Miąższ kroję w kostki sole i wsypuje na sito. Po około 30 minutach spłukuje sól, miąższ odciskam.
Ryż gotuje al dente.
Mięso mielone podsmażam na patelni z cebulą.
Dodaje miąższ z bakłażana, pomidory z puszki i ryż.
Jak woda z pomidorów odparuje doprawiam solą i pieprzem, dodaje białko jaja.
Bakłażana nadziewam farszem.
Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190°C piekę około 45 min.
Można posypać serem żółtym

Dwa kawałki upiekłem w sosie a resztę na blaszce
Sos zrobiłem z reszty farszu jaki mi został dodałem wody i koncentratu pomidorowego

2 komentarze: