Bakłażany przed upieczeniem |
ryż
mięso mielone
pomidory krojone z puszki
1 cebula
białko jajka
ser żółty do posypania
sól
pieprz
Bakłażan w sosie |
Bakłażana kroje na pół. Wydrążam miąższ, sole i odkładam rozkrojoną częścią do dołu by puścił sok. Miąższ kroję w kostki sole i wsypuje na sito. Po około 30 minutach spłukuje sól, miąższ odciskam.
Ryż gotuje al dente.
Mięso mielone podsmażam na patelni z cebulą.
Dodaje miąższ z bakłażana, pomidory z puszki i ryż.
Jak woda z pomidorów odparuje doprawiam solą i pieprzem, dodaje białko jaja.
Bakłażana nadziewam farszem.
Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190°C piekę około 45 min.
Można posypać serem żółtym
Dwa kawałki upiekłem w sosie a resztę na blaszce
Sos zrobiłem z reszty farszu jaki mi został dodałem wody i koncentratu pomidorowego
Sos zrobiłem z reszty farszu jaki mi został dodałem wody i koncentratu pomidorowego
Będę musiała coś podobnego zrobić :)
OdpowiedzUsuńskorzystam z przepisu :) wszystko gotowe. dziękuję!
OdpowiedzUsuń