Składniki na spód:
- 50 g rozpuszczonego masła
- 200 g ciastek digestive,
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego, gotowane w puszkach przez 5 godziny (otrzymamy masę toffi)
- 6 bananów
- syrop czekoladowy do dekoracji
- 2 duże śmietany kremówki (double cream)
- 50 g pokruszonych orzechów laskowych
Na masę toffi ciasno układamy banany przekrojone wzdłuż.
Całość przykrywamy ubitą śmietanką z cukrem i szczyptą soli albo kilkoma kroplami soku z cytryny.
Wyrównujemy wierzch długim nożem.
Syropem czekoladowym i orzechami dekorujemy wedle uznania. ja robię to tak :)
SMACZNEGO
Gdy mam w lodówce ugotowane mleko skondensowane zrobienie tego ciasta zajmuje mi 20 minut.
Najs :) Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń