Farsz
Około 0,5 kg mięsa w kawałku - co kto lubi
1 cebula
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
Można dodać kapustę albo grzyby
Około 0,5 kg mięsa w kawałku - co kto lubi
1 cebula
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
Można dodać kapustę albo grzyby
Białko jajka zostawić do posmarowania pasztecików. I jeszcze zostanie trochę by zrobić dzieciakom Bezy. Przy okazji rozgrzanego piekarnika. Albo dodać część do farszu.
Do mąki dodaje margarynę, żółtka, śmietanę, sól i wyrabiam ciasto.
Mozna ciasto schłodzić by się lepiej wałkowało. Ja nigdy nie mam czasu i zawijam pasztety.
Mozna ciasto schłodzić by się lepiej wałkowało. Ja nigdy nie mam czasu i zawijam pasztety.
Kawałki mięsa gotuje z warzywami liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Po ostygnięciu miele dodaje rozmoczona jasną bułkę, przesmażona cebulę, posiekany czosnek i przyprawiam do smaku. Wywar wykorzystuje do zupy
Ciasto rozwałkowuje na cienki placek i wycinamy prostokąty. Nakładam farsz i zawijam. Złączeniem na spod.
Wykładam na blaszce wyłożonej papierem, papier posmarowany olejem. Żeby się fajnie zarumieniły smaruje białkiem.
Wykładam na blaszce wyłożonej papierem, papier posmarowany olejem. Żeby się fajnie zarumieniły smaruje białkiem.
Piekę okolo 35 - 40 minut w 190℃ trzeba pilnować.
PYCHA -UWIELBIAM;) ZAPRASZAM NA TARTĘ GRZYBOWA Z SEREM FETA ; DO BARSZCZYKU TEZ PASUJE...
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/09/jak-mrozic-grzyby-tarta-z-grzybami.html POZDRAWIAM
Wyglądają fantastycznie! :) i do tego jeszcze kubek gorącego czerwonego barszczu, mmmnnn... :)
OdpowiedzUsuńO tak Tarta, dzis będzie tarta z warzywami.
OdpowiedzUsuńFajny przepis, już sobie zapisałam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na Enchiladas :-)
http://wszystko-smaczne.blogspot.com/2016/09/enchiladas-z-miesem-mielonym-i-papryka.html
wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń