Kotlety mielone
-
0,5 kilo mięsa mielonego wieprzowego
- cebula
- ząbek czosnku
- jedno jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- sol, pieprz
Przygotowanie
Cebulę posiekać na drobno i zeszklić na maśle. Dodać do zmielonego mięsa, dodać posiekany ząbek czosnku, jajko, przyprawy, bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać. wyrobione mięso formować w kulki, delikatnie rozgnieść i obtoczyć w bułce tartejSmażyć na rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor z obu stron.
A do tego :)
Smażone pieczarki
Składniki:1. 0,5 kg świeżych pieczarek
2. sok z cytryny
3. ząbek czosnku
4. cebula
oliwa
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki umyć w zimnej wodzie, odsączyć. Przyciąć nóżki, pokroić w plasterki, włożyć do dużej miski. Polać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, wymieszać. Na patelnię wsypać posiekany czosnek i cebule, wlać oliwę. Smażyć na średnim ogniu ok 30 sekund. Wsypać pieczarki, dusić 4-5 minut, mieszając kilka razy.
Posypać solą, pieprzem i smażyć mieszając, aż płyn odparuje, a pieczarki nabiorą brązowego koloru, ok. 5 minut.
Do tego ziemniaki z wody i jak dla mnie szybko i smacznie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz