wtorek, 8 maja 2012

Kotlety mielone


Kotlety mielone

  1. 0,5 kilo mięsa mielonego wieprzowego
  2. cebula
  3. ząbek czosnku
  4. jedno jajko
  5. 4 łyżki bułki tartej
  6. olej do smażenia                                             
  7. sol, pieprz

Przygotowanie 

Cebulę posiekać na drobno i zeszklić na maśle. Dodać do zmielonego mięsa, dodać posiekany ząbek czosnku, jajko, przyprawy, bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać. wyrobione mięso formować w  kulki, delikatnie rozgnieść i obtoczyć w bułce tartej
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor z obu stron.

 
A do tego :)

Smażone pieczarki

Składniki:
1. 0,5 kg świeżych pieczarek
2. sok z cytryny
3. ząbek czosnku
4. cebula
oliwa
sól
pieprz

 Przygotowanie:


Pieczarki umyć w zimnej wodzie, odsączyć. Przyciąć nóżki, pokroić w plasterki, włożyć do dużej miski. Polać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, wymieszać. Na  patelnię wsypać posiekany czosnek i cebule, wlać oliwę. Smażyć na średnim ogniu ok 30 sekund. Wsypać pieczarki,  dusić 4-5 minut, mieszając kilka razy.
Posypać solą, pieprzem i smażyć mieszając, aż płyn odparuje, a pieczarki nabiorą brązowego koloru, ok. 5 minut.

Do tego ziemniaki z wody i jak dla mnie szybko i smacznie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz