Placki naleśnikowe
2 szklanki mąki2 jajka
1 łyżka oliwy
woda gazowana
sól
Nadzienie
0,5 kg jabłek1 łyżka powideł śliwkowych
cukier
cynamon
Z mąki, żółtek, oliwy i wody gazowanej robię ciasto naleśnikowe, lekko sole. Na koniec dodaje ubita pianę z białek jajka. Smażę placki.
Jabłka zetrzeć na tarce "do buraków" i usmażyć na patelni z cukrem cynamonem i powidłami.
Usmażone jabłka układam na plackach składam w trójkąty i obsmażam naleśniki.
Ciasto jest bez mleka ponieważ mój syn jest na nie uczulony a naleśniki lubi.
jadłam kiedyś takie na wodzie gazowanej- są bardzo pyszyste :)
OdpowiedzUsuńPuszyste i zdecydowanie lepsze od tych na mleku! Nie łamią się tak, więc łatwiej je zawinąć :)
OdpowiedzUsuńSwoją drogą, Twoje naleśniki mają piękny kolor. Domyślam się, że to sprawka jajek :) Pozdrawiam!
O nie jadłam takich jeszcze
OdpowiedzUsuń