sobota, 12 maja 2012

Naleśniki bezmleczne

Placki naleśnikowe

2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka oliwy
woda gazowana
sól

Nadzienie

0,5 kg jabłek
1 łyżka powideł śliwkowych
cukier
cynamon
 
Z mąki, żółtek, oliwy i wody gazowanej robię ciasto naleśnikowe, lekko sole. Na koniec dodaje ubita pianę z białek jajka. Smażę placki.

Jabłka zetrzeć na tarce "do buraków" i usmażyć na patelni z cukrem cynamonem i powidłami.

Usmażone jabłka układam na plackach składam w trójkąty i obsmażam naleśniki.

Ciasto jest bez mleka ponieważ mój syn jest na nie uczulony a naleśniki lubi.

3 komentarze:

  1. jadłam kiedyś takie na wodzie gazowanej- są bardzo pyszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Puszyste i zdecydowanie lepsze od tych na mleku! Nie łamią się tak, więc łatwiej je zawinąć :)
    Swoją drogą, Twoje naleśniki mają piękny kolor. Domyślam się, że to sprawka jajek :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. O nie jadłam takich jeszcze

    OdpowiedzUsuń