Składniki
0,5- 0,6 kg piersi z indyka
2 puszki pomidorów około 400g
2 łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 l bulionu
200 g soczewicy
2 cebulę pokrojone w kostkę
Olej
2 papryczki chilli (albo więcej jak lubisz ostro)
1 łyżeczka chilli
5 ząbków czosnku
2 cm imbiru posiekany lub tarkowany
1 łyżeczka imbiru w proszku
2 lyzeczki kolendry
2 lyzeczki Cuminu
2 lyzeczki kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka brązowego cukru.
0,5- 0,6 kg piersi z indyka
2 puszki pomidorów około 400g
2 łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 l bulionu
200 g soczewicy
2 cebulę pokrojone w kostkę
Olej
2 papryczki chilli (albo więcej jak lubisz ostro)
1 łyżeczka chilli
5 ząbków czosnku
2 cm imbiru posiekany lub tarkowany
1 łyżeczka imbiru w proszku
2 lyzeczki kolendry
2 lyzeczki Cuminu
2 lyzeczki kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka brązowego cukru.
Cebulę pokrojona w kostkę smażyć na oleju aż zmięknie ale nie będzie zarumieniona.
Dodać czosnek, chilli, imbir, i resztę przypraw smażyć minutkę i dodać indyka. Smażyć mieszając około 2 minuty.
Dodać pokrojone pomidory i pure z pomidorów, bulion, soczewice (lentils) sól i cukier.
Dusić na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas aż sos osiągnie pożądana konsystencje i soczewica będzie miękka.
Dodać czosnek, chilli, imbir, i resztę przypraw smażyć minutkę i dodać indyka. Smażyć mieszając około 2 minuty.
Dodać pokrojone pomidory i pure z pomidorów, bulion, soczewice (lentils) sól i cukier.
Dusić na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas aż sos osiągnie pożądana konsystencje i soczewica będzie miękka.
Pochłaniać z ryżem lub CHLEBEM NAAN
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz